Bedre jobbmuligheter for studenter som jobber ved siden av studiene
Studenter som jobber ved siden av studiene har større mulighet for å lykkes senere i arbeidslivet, viser ny analyse fra Lånekassen og Nav.
Norge er blant landene i Europa med flest studenter som kombinerer jobb og utdanning. Mange studenter jobber fordi de må, men kan denne arbeidserfaringen gi studenter fordeler i arbeidsmarkedet senere? Dette spørsmålet har forskere fra Nav og Lånekassen undersøkt nærmere i en ny artikkel i Arbeid og Velferd.
Utvalget har bestått av 59 400 studenter i alderen 20-29 år som avsluttet høyere utdanning våren 2016, 2017 eller 2018. Om lag 80 prosent av studentene jobbet i løpet av siste studieår. Over halvparten av disse hadde en studiejobb som var relevant for yrkene som utdanningen ledet til.
– Vi finner at særlig det å ha hatt en relevant jobb under studiene er forbundet med å lykkes godt i arbeidslivet etter studiene er ferdige. Studenter med relevant jobberfaring fra studietiden, har høyere sannsynlighet for heltidsjobb, høykompetansejobb og høyere lønte jobber både 6 og 18 måneder etter studiene, sier forsker i Nav Kristine von Simson.
Viktigst for dem som ikke fullfører graden
Arbeidserfaring fra studiene ser ut til å ha relativt mer å si for studenter som ikke fullfører noen grad. For disse studentene kan arbeidserfaring være et viktigere signal for fremtidige arbeidsgivere enn akademiske resultater, og på denne måten være med på å motvirke det negative signalet ved ikke å ha fullført en høyere utdanning.
– Resultatene tyder på at det å jobbe under studiene kan være med på å lette overgangen fra studier til jobb. Det er likevel relevant arbeidserfaring som er knyttet til de største gevinstene, sier von Simson.
Undersøkelsene viser også at de med ikke-relevant studiejobb stort sett har høyere sannsynlighet for heltidsjobb og høykompetansejobb. Unntaket er de som fullfører mastergrad; disse ser ikke ut til å ha noen gevinst av en ikke-relevant studiejobb.