Arbeidsavklaringspenger og nedsatt arbeidsevne
Last ned

Tiltak i NAV Hedmark ga færre nye mottakere av arbeidsavklaringspenger

Av Inger Cathrine Kann og Ivar Åsland Lima

Sammendrag

I april 2013 innførte NAV Hedmark tiltak som viste seg å gi en betydelig reduksjon i sykefraværet. Det ble blant annet innført saksdrøftingsverkested for å vurdere sykmeldinger som gikk ut over åtte uker. I april 2014 innførte fylket saksdrøftingsverksted også ved vurdering av søknader om arbeidsavklaringspenger. I denne artikkelen analyserer vi hvordan disse tiltakene har påvirket antallet nye mottakere av arbeidsavklaringspenger i Hedmark.

Vi finner at tiltakene til nå har gitt en reduksjon i antall nye mottakere av arbeidsavklaringspenger på 38 prosent. Effekten kommer både som en følge av reduksjonen i sykefraværet etter tiltakene i 2013 som medførte at langt færre bruker opp sykepengerettighetene sine, og tiltakene fra 2014 rettet mot grundigere vurdering av lovens vilkår for arbeidsavklaringspenger. Resultatene viser at Hedmarks arbeid med å endre og vedlikeholde ansattes motivasjon og holdninger, bl.a. gjennom innføring av saksdrøftingsverksted, er den sannsynlige årsaken til endringene.

NAV Hedmark har jobbet mye med å endre sine holdninger til arbeid og sykdom, blant annet ved å fokusere på brukers muligheter istedenfor begrensninger. De har også jobbet mye med lovens vilkår og kvaliteten i vilkårsvurderingene. Dette utvikles og vedlikeholdes gjennom arbeidsformen og sammensetningen i saksdrøftingsverkstedene. For arbeid knyttet til vilkårsvurdering er Hedmarks erfaring at aktivitetsmålinger kan være kontraproduktivt og forstyrrende. At slike komplekse arbeidsoppgaver kan påvirkes negativt av aktivitetsmålinger er også et velkjent resultat fra forskningen.