Familie og barn
Last ned

Økt sysselsetting blant mottakere av overgangsstønad

Av Atle Fremming Bjørnstad

Sammendrag

Fra 1. januar 2012 ble aktivitetskravet for mottakere av overgangsstønad skjerpet, slik at det stilles krav til at mottaker er i aktivitet fra yngste barn fyller ett år. Aktivitetskravet kan oppfylles ved å være i arbeid eller utdanning. Vi undersøker i hvilken grad skjerpet krav til aktivitet har ført til økt sysselsetting for mottakere av overgangsstønad.

Vi ser en markant økning i andelen mottakere med yngste barn på ett til to år som er i aktivitet i 2014 sammenliknet med 2011. Andelen i arbeid har økt med 7 prosentpoeng. For å se i hvilken grad denne økningen kan skyldes regelverksendringen i 2012, og ikke konjunktursvingninger eller andre forhold, sammenlikner vi sysselsettingsnivået blant mottakere av overgangsstønad før og etter regelverksendringen med sysselsettingen blant kvinner med barn i samme alder som ikke mottar overgangsstønad.

Vi ser at kvinner som mottok overgangsstønad da det yngste barnet var 10 måneder jobber flere timer når barnet er 18 måneder og i økende grad frem til yngste barn er 30 måneder sammenlignet med hva som var tilfelle før regelverksendringen. Økningen i sysselsetting blant mottakere av overgangsstønad er større enn blant kvinner som ikke mottok overgangsstønad. Dette tyder på en klar effekt av aktivitetskravet, men oppfølgingsperioden etter innføring av regelverksendringen er ennå for kort til at vi kan konkludere noe sikkert om størrelsen av effekten på sysselsettingen.