Arbeidsmarkedet
Last ned

Utviklingen på arbeidsmarkedet[1] NAVs prognoser er utarbeidet av prognosegruppen i Arbeids- og velferdsdirektoratet. Artikkelen er skrevet av Kari-Mette Ørbog.

NAVs arbeidsmarkedsprognose

Sammendrag

Arbeidsmarkedet utviklet seg svakt i årets første kvartal. Veksten i arbeidsstyrken avtok, sysselsettingen falt og arbeidsledigheten, målt ved SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU), økte betraktelig. Den registrerte arbeidsledigheten økte i samme periode, men mye mindre enn AKUledigheten.

Vi venter at arbeidsledigheten skal fortsette å øke i år og neste år, og at det i gjennomsnitt vil bli 82 000 registrerte helt ledige i år og 92 000 i 2016. Som andel av arbeidsstyrken ventes ledigheten å bli på 3,0 prosent i år og 3,3 prosent til neste år. Bakgrunnen for dette er at vi forventer en svakere vekst i fastlandsøkonomien i år enn i fjor, og dermed en svakere vekst i sysselsettingen. Til neste år antar vi at veksten i fastlandsøkonomien vil bli noe høyere og at ledigheten vil øke mindre enn i år.

Oljeprisen har steget siden bunnen i januar, men er fortsatt 40 prosent lavere enn for ett år siden. Vi venter derfor en betydelig nedgang i oljeinvesteringene i år og en noe mindre nedgang neste år. Boliginvesteringene var lavere i 2014 enn året før. På grunn av en relativt lav vekst i boligprisene og lav igangsetting av nye boligprosjekter, venter vi ikke ny vekst i boliginvesteringene før neste år. Dette er faktorer som vil bidra til lavere vekst i fastlandsøkonomien og i sysselsettingen.

Kronen har styrket seg i takt med oppgangen i oljeprisen, men den er fortsatt svakere enn i  årene  etter finanskrisen. Dette, sammen med en noe høyere vekst internasjonalt, vil bidra til økt eksport av varer og tjenester framover, men vil ikke være nok til å motvirke nedgangskonjunkturen i år.