«Friskmelding til arbeidsformidling»
– en ordning som bør benyttes oftere?
Av Jon Petter Nossen og Johannes Sørbø
Sammendrag
«Friskmelding til arbeidsformidling» er en ordning for sykmeldte som av helsemessige årsaker ikke kan gå tilbake til sitt vanlige arbeid, men som ellers er arbeidsføre. Den innebærer at den sykmeldte friskmeldes, men beholder retten til sykepenger i inntil 12 uker mens hun eller han søker nytt arbeid. Det er en betingelse at arbeidsforholdet opphører og brukeren melder seg som arbeidssøker. I 2014 var det knapt 4 000 arbeidstakere som benyttet ordningen.
Fra 2002 til 2014 har andelen av alle sykepengemottakere som benytter ordningen økt fra 0,6 til 1,0 prosent. Flere kvinner enn menn benytter ordningen, men regnet som andel av sykepengemottakerne er det flest menn. Andelen er høyest blant arbeidstakere under 30 år, og synker med økende alder.
«Friskmelding til arbeidsformidling» er oftest benyttet ved diagnoser knyttet til psykiske lidelser, særlig lettere psykiske lidelser. Blant mennene med en slik diagnose benyttet 2,8 prosent ordningen, og blant kvinnene 2,1 prosent. Ordningen benyttes oftest i manuelle yrker uten store krav til utdanning. Det er også store forskjeller mellom fylkene i hvor mye ordningen benyttes, noe som tyder på at det er rom for å bruke ordningen mer i deler av landet. De høyeste andelene finner vi i Vestfold, Telemark og Buskerud, mens Sogn og Fjordane har den laveste.
Vi finner at ordningen benyttes på alle tidspunkter i sykepengeperioden, men i gjennomsnitt har deltakerne mottatt sykepenger i fem måneder før de kommer inn i ordningen. Én måned etter utløpet av 12-ukersperioden er drøyt fire av ti i ny jobb på heltid eller deltid. Ett år senere har denne andelen økt til 56 prosent, mens en fjerdedel fortsatt er arbeidssøkere og 8 prosent er registrert med nedsatt arbeidsevne.